De DMS Universal, een universeel besturingssysteem voor stabilisatoren dat door DMS Holland eind vorig jaar in de markt is gezet blijkt een doorslaand succes.  De verkopen zijn boven verwachting.

Als allround stabilisatiespecialist krijgt DMS Holland regelmatig de vraag om stabilisatoren te servicen. Toen zij constateerden dat het voor jachteigenaren steeds moeilijker wordt om onderdelen voor hun systeem te verkrijgen ontstond het idee voor een universeel besturingssysteem. Met de DMS Universal kan een enigszins verouderd vin-roldempingsysteem eenvoudig worden ge-upgrade.  DMS Holland vervangt de defecte besturing door een moderne digitale besturing voorzien van de modernste technieken zoals een CAN-bussysteem, een kleuren ‘touch screen’ paneel en een elektronisch multi-term controller voorzien van ingenieuze stabilisatiealgoritmes. Het systeem is opgebouwd met high-quality maar standaard verkrijgbare industriële componenten, zodat verkrijgbaarheid en service in de toekomst geen probleem meer zullen zijn.

‘Vaak is de hardware van de oudere stabilisatiesystemen zoals de vinnen en het mechanische/hydraulische gedeelte, nog in prima staat en is het het besturingssysteem dat is gedateerd en storing veroorzaakt en waarvoor geen onderdelen meer verkrijgbaar zijn. Om bij een defecte besturing óók alle mechanica/hydraulica te moeten vervangen is onzin en volstrekte kapitaalvernietiging,’ legt Arnold van Aken, technisch directeur en mede-eigenaar van DMS Holland uit.

De DMS Universal is verkrijgbaar met soft zero speed functionaliteit. Een vin-stabilisatiesysteem zonder zero speed functionaliteit kan met de DMS Universal worden ge-upgrade naar een stabilisatiesysteem dat ook als het jacht stil c.q. ten anker ligt het rollen aanzienlijk dempt. 

‘Met de DMS Universal zijn wij in een gat in de markt gesprongen. Met name de zero speed optie is voor jachten in het 30 meter plus segment een aantrekkelijke feature. Twee van de verkochte systemen zijn dan ook geleverd met deze optie. Eén is reeds geïnstalleerd in een 40 meter Benetti en de andere wordt nog dit jaar geïnstalleerd in een klassieke canoe stern 29 meter Feadship,’ vertelt  Patrick Noor, commercieel directeur en mede-eigenaar van DMS Holland.

Tijdens de METS wordt de Holland Room, tussen hal 10 en 12, een door DMS Holland speciaal voor de DMS Universal ingerichte expositieruimte. Daarnaast heeft DMS Holland een stand in hal 12 (standnummer 12.915) waar het MagnusMaster roldempingsystemen wordt geëxposeerd.