Er is goed nieuws voor jachteigenaren met aan boord een stabilisatiesysteem van een vorige generatie. Met het universele stabilisatie besturingssysteem, U-S-B, van DMS Holland is een enigszins verouderd roldempingsysteem eenvoudig te upgraden en kan het nog decennia lang mee.

Als allround stabilisatiespecialist krijgt DMS Holland regelmatig de vraag om stabilisatoren te servicen. Toen zij constateerden dat het voor jachteigenaren steeds moeilijker wordt om onderdelen voor hun systeem te verkrijgen ontstond het idee voor een universeel besturingssysteem.

‘Vaak is de hardware van de oudere stabilisatiesystemen zoals de vinnen en het mechanische/hydraulische gedeelte, nog in prima staat en is het het besturingssysteem dat is gedateerd en storing veroorzaakt. Die oude besturing is dikwijls de destijds revolutionaire FAL124, een 19” brede kast met knoppen en lampjes, geproduceerd door het vroegere Koopnautic. Het bestaat echter uit bedrijfseigen onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn en niet meer te repareren. Om bij een defecte besturing óók alle mechanica/hydraulica te moeten vervangen is onzin en volstrekte kapitaalvernietiging,’ legt Arnold van Aken, technisch directeur en mede-eigenaar van DMS Holland uit.

DMS Holland vervangt de defecte besturing daarom door een moderne digitale besturing voorzien van de modernste technieken zoals een CAN-bussysteem, een kleuren touch screen paneel en een elektronisch multi-term controller voorzien van ingenieuze stabilisatiealgoritmes. Het systeem is opgebouwd met high-quality maar standaard verkrijgbare industriële componenten, zodat verkrijgbaarheid en service in de toekomst geen probleem meer zal zijn.

‘Sinds wij afgelopen september hebben besloten om de U-S-B actief in de markt te zetten zijn er al twee systemen verkocht. Het eerste wordt in maart 2019 geïnstalleerd in een 24 meter jacht in Zuid-Frankrijk en het tweede systeem, dat bovendien een zero-speed functionaliteit krijgt, zal een maand later worden opgeleverd en geïnstalleerd in de 45 meter Benetti ‘Il Sole’. Ik verwacht dat we met de U-S-B een gat in de markt hebben gevonden en wij een latente behoefte in de markt kunnen omzetten naar een concrete vraag,’ zegt Patrick Noor, commercieel directeur en mede-eigenaar van DMS Holland.

Meer informatie is te verkrijgen tijdens Boot Düsseldorf in hal 7A op stand 7AE23.

Links: De 19” brede Koopnautic FAL124 besturing.
Rechts: Het nieuwe 5” touch screen paneel van DMS U-S-B