Volgend op de samenwerking die DMS Holland en Balk Shipyard eerder dit jaar zijn aangegaan – Balk Shipyard is de eerste officiële DMS stabilisator installateur in Europa – delen beide bedrijven nu met trots mee dat MV Astra het eerste project is wat ter water is gelaten nadat de MagnusMaster stabilisatoren zijn geïnstalleerd.

MV Astra is een sleepboot gebouwd onder ijsklasse met een gewicht van totaal 170 ton, een lengte van 24 meter en opgeleverd in 1994. Jarenlang is Astra gebruikt als reddings- en serviceboot. Zelfs na de verkoop aan haar huidige eigenaar is de boot nog vele malen gebruikt om in de noordelijke regionen het ijs te breken en daarmee de weg vrij te maken voor andere schepen.

Voordat we dieper ingaan op het project, eerst het verschil tussen de traditionele vinnen en de MagnusMaster stabilisatoren. De MagnusMaster stabilisator is een volledig elektrisch, niet hydraulisch, roldempingsysteem voor jachten tot 30 meter. In tegenstelling tot traditionele vinnen maakt het systeem gebruik van snel roterende cilinders die een op- of neerwaartse druk genereren.
Het grootste voordeel van het rotorsysteem is de hoge demping zelfs bij lage snelheden. De stabilisatoren kunnen volledig tegen het schip worden gedraaid zodat beschadiging kan worden voorkomen. Omdat de rotors geen stuureffect genereren kunnen ze op iedere willekeurige positie onder het schip worden gemonteerd.

De Zweedse eigenaar vertelt, ‘Als je ruim 40 jaar in de jachtindustrie werkzaam bent, dan herken je al snel het hoge niveau van kwaliteit, professionaliteit en eerlijkheid bij bedrijven – zo ook bij DMS Holland en Balk Shipyard. Mijn eerste indruk van de werf is dat het goed georganiseerd is, het is er opgeruimd, het is er schoon, er wordt hard en efficiënt gewerkt en je voelt je er altijd welkom door de vriendelijkheid van iedereen. De grootste verandering die ik heb opgemerkt tijdens de proefvaarten is dat ik eindelijk mijn kop koffie op de tafel kan zetten zonder dat er koffie gemorst wordt en dat ik de koelkast kan openen zonder dat er eieren op de grond vallen en breken. De MagnusMaster stabilisatoren hebben voor een stukje extra comfort gezorgd, maar zorgen zeker ook voor extra veiligheid aan boord’.

Zowel DMS Holland als Balk Shipyard zijn trots dat MV Astra het eerste stabilisatorproject is gedurende de samenwerking. Daan Balk vertelt, ‘De samenwerking tussen de eigenaar, DMS Holland en Balk Shipyard is goed verlopen. Om een zware sleepboot als MV Astra volledig gestabiliseerd te krijgen is op zichzelf al een uitdaging, maar helemaal als een collega hierin niet slaagt. Doordat het ons is gelukt om de MagnusMaster stabilisatoren succesvol te installeren en te laten werken is het tevens een mooi visitekaartje voor de industrie dat de MagnusMaster stabilisatoren geweldig werk verrichten’. Patrick Noor van DMS Holland geeft aan, ‘Het installeren van de MagnusMaster stabilisatoren is wat mij betreft een geweldig voorbeeld voor andere jachten en motorboten en dat het zeker de overweging waard is om over te stappen naar de MagnusMaster stabilisatoren’.

Klik op onderstaande beelden om ze in hoge resolutie te downloaden.