“Goed werk heeft tijd nodig”. Dat gold ook voor het eerste AntiRoll Superyacht project. Eind 2013 ontving het nog jonge DMS Holland de eerste opdracht voor het leveren van een AntiRoll stabilisatiesysteem. De order kwam van Wim van der Valk Yachts uit Waalwijk voor een prachtige Trawler van 37 meter en 250 ton, later genaamd “Santa Maria T”.

De interesse en waardering uit de markt is groot: in hetzelfde jaar wordt AntiRoll genomineerd voor de Dame Award en ontvangt zelfs een “Special Mention”. Het volgende jaar wordt deze inmiddels gepatenteerde unieke twee-assige stabilisator op de METS 2014 in de markt gelanceerd en wint AntiRoll de prestigieuze “Maritime Innovation Award”. Dit geeft een enorme boost voor de verdere ontwikkeling en marketing van het product.

De detail engineering voor Santa Maria T wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met gerenommeerde bedrijven als Bosch Rexroth en Brabant Engineering. Ten behoeve van de omschakeling tussen de Underway en Zerospeed vinbewegingen ontwikkelt AntiRoll in samenwerking met haar partners een innovatieve hydraulische klembus, ondersteund door de inmiddels verkregen OP Zuid subsidie van RVO. Met zo’n revolutionair product zijn enkele kinderziektes niet uit te sluiten, en ondanks dat sommige daarvan hardnekkig waren, zijn alle betrokken partijen optimistisch en volhardend gebleven en is het systeem dit jaar volledig functionerend en tot tevredenheid van de eigenaar opgeleverd. Als onafhankelijke bevestiging wordt vóór het vaarseizoen van 2018 aan MARIN gevraagd om het systeem eens goed aan de tand te voelen op zee. Zie hieronder een klein deel van het positieve rapport in de vorm van een video waarin een “forced roll” bij “zero speed” wordt getoond. De video laat zien dat Santa Maria T, door het flappen van de vinnen bijna 10 graden wordt opgerold, en dat bij omschakeling naar “stabiliseren” het rollen weer heel snel verdwijnt. Dit betekent dat het systeem de door de golven veroorzaakte rolbewegingen zeer goed kan dempen.

“Goed werk heeft dus echt tijd nodig, en gelukkig hebben we die tijd en medewerking gekregen”, aldus Patrick Noor en Arnold van Aken die op zoek gaan naar de volgende AntiRoll klant. “Wie de allerbeste performance wil hebben met daarbij alle andere Unique Selling Points voor zijn superjacht moet dus bij ons zijn. Wij leveren namelijk Dutch High Quality!” Inmiddels heeft het systeem een succesvol vaarseizoen achter de rug.

Klik de play-button en bekijk de video.