Dat DMS Holland en Elling Yachts beide gaan voor innovaties laat hun samenwerking, die zij afgelopen maand vastlegden, zien. Na het succesvol ontwikkelen en in de markt zetten van het elektrische roldempingsystemen voor motorjachten tot 30 meter, de MagnusMaster, is DMS Holland in januari van dit jaar gestart met de ontwikkeling van een roldempingsysteem voor snelvarende jachten tot 30 meter. Dit nieuwe AntiRoll dempingsysteem wordt, evenals de MagnusMaster, een seriematig te produceren stabilisator.

Tot nu toe wordt de AntiRoll alleen ‘custom build’ ontworpen voor de super- en megajachten. Deze door DMS Holland gepatenteerde dubbelassige vinstabilisator voor het superjachtsegment is de basis voor het nieuwe systeem. De techniek achter AntiRoll blijft hetzelfde, namelijk high-aspect vinnen die een roterende beweging maken tijdens het varen en een klappende beweging als het jacht stilligt. Het stabiliseren bij snelvaren zal de extra toevoeging worden in deze all-in-one stabilisator die achteraf eenvoudig achterop de spiegel van snelvarende jachten kan worden gemonteerd. “Kleinere superjachtbouwers gaan vaak veel sneller met hun innovaties dan menig grote super- of megajachtbouwer ter wereld. De link naar een kleine superjachtbouwer als Elling Yachts om de hoek werd al snel gevonden vanuit onze thuishaven in Den Bosch”, aldus Patrick Noor. In de regio staat het bedrijf uit Aalst vooral bekend onder de naam Neptunus dat ruim 35 jaar geleden werd opgericht in Hardinxveld-Giessendam. Nog niet zo lang geleden werd hun Elling E4, een categorie A boot, ook goedgekeurd voor de slechtste vaaromstandigheden zoals bijvoorbeeld op de Atlantische Oceaan. Op spectaculaire wijze werd deze Elling E4 namelijk omgeworpen om aan te tonen dat het schip zelfrichtend was en weer netjes in de vaarstand kwam te liggen. Deze oceaanwaardige Elling E4 van bijna 15 meter lang zal begin oktober als eerste ter wereld worden voorzien van het zeer innovatieve en gepatenteerde stabilisatiesysteem van DMS Holland, de AntiRoll all-in-one stabilisator.

“Toen ik het persbericht had gelezen van DMS Holland was ik gelijk overtuigd dat dit systeem het ideale systeem zou zijn voor de inmiddels meer dan 200 Elling E4 klanten. Regelmatig krijgen wij aanvragen om het schip, hetzij in de nieuwbouw fase hetzij voor na-inbouw, uit te rusten met stabilisatoren. Dat is zeker gezien de beperkte ruimte die er overblijft in de E4 geen gemakkelijke opgave. Heel veel van onze klanten varen op zee en dan gaat helaas elk schip toch rollen, daar ontkomt zelfs onze Elling E4 niet aan”, lacht Anton van den Bosch, oprichter van Elling Yachts. “Anton was altijd heel duidelijk, hij wilde absoluut niets onder zijn prachtige onderwaterschepen. Of het nu vinnen waren of rotors, beide zouden meer weerstand genereren, wat zeer ongunstig zou zijn voor de snelheid van zijn schepen. Dat we nu naast het stabiliseren voor langzaam varen en stilliggen met deze AntiRoll all-in-one stabilisator ook nog eens een positieve bijdrage kunnen gaan leveren voor het snelvaren, is natuurlijk geweldig. Maar nog trotser zijn wij op Elling Yachts die bereid zijn deze mooie innovatie te ondersteunen door echt de allereerste te willen zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking ons beide wereldwijd nog verder op de kaart zal gaan zetten.

Op de METS in november zal dit verder zichtbaar worden gemaakt”, aldus Patrick Noor. Tijdens de komende Hiswa te Water zijn beide bedrijven aanwezig voor meer informatie (standnummer G-13 en KO-56).

DMS Holland Antiroll