In de komende weken zal de Vryburg PB-61  worden uitgerust met het RotorSwing systeem met verlengende rotors, de RotorSwing 140/1250. De door Pieter Beeldsnijder ontworpen rondspant kotter Vryburg PB-61 is de opvolger van de in 2011 opgeleverde Vryburg PB-58. De eigenaar van het schip heeft voor RotorSwing gekozen omdat rotors minder kwetsbaar zijn dan vinnen op kleiner binnenwater. Het vaargebied van dit stoere en zeewaardige jacht is zeer uitgestrekt en loopt van Frankrijk tot het noorden van Scandinavië. Voor 2015 staat  Noorwegen met de Poolcirkel passage en de Lofoten als einddoel op het programma.

De naam Vryburg komt uit de VOC tijd. Het is de naam van één van de historische buitenplaatsen in Zeeland waar welgestelden woonden die hun geld in VOC schepen belegden. De schepen kregen vaak de naam van de buitenplaats van de belegger. Zo zijn er, eind 17de eeuw (1695) resp. medio 18de eeuw (1748), 2 schepen  gebouwd voor de Kamer van Zeeland op de VOC-werf in Middelburg welke ‘Vryburg’ werden gedoopt. Beide schepen, van het type spiegelretourschip, zijn buitengewoon succesvol geweest en maakten vele reizen zonder averij op te lopen. Vryburg staat voor vertrouwen!

Meer informatie over de Vryburg PB-61 en de Vryburg PB-58 is te vinden op: www.vryburg.nl

MY Vryburg web
Vryburg PB-61
East Indian Man Vryburg
Chinees porseleinen bord met de afbeelding van het tweede spiegelretourschip genaamd Vryburg. Deze borden zouden een souvenir zijn van de reis naar Canton in 1756.