Na meer dan 50 rotor-roldempingsystemen geleverd te hebben in Europa heeft DMS Holland begin december het eerste systeem in de USA aan boord van MY Montrevel in gebruik gesteld.

MY Montrevel (voorheen MY Thalia) is een ‘classic lady’ van 37 meter ontworpen door Ateliers Et Forges De L’ Ouest en in 1958 gebouwd als research vessel door Chantiers Navale Louest in Frankrijk .
In de periode van 1998 tot 2000 heeft het schip een complete refit ondergaan bij Cantieri Navale Fratelli Orlando in Italië en is het schip omgebouwd tot plezierjacht. Het jacht heeft een relatief kleine diepgang en een zeer platte bodem waardoor er ook ondiepere wateren en havens kunnen worden bezocht. Door deze beperkte diepgang en de platte bodem is de keuze voor een stabilisatiesysteem beperkt en waren stabilisatoren met vinnen geen optie. Daarom is er tijdens deze grote refit voor gekozen om hydraulische rotor-stabilisatoren van het merk Rotary te installeren.

Er waren 3 generatoren aan boord. Een paar jaar na de refit is de originele centrale nachtgenerator verwijderd en zijn er 4 Mitsubishi gyro stabilisatoren ingebouwd speciaal voor de roldemping als het jacht stilligt. Het oude hydraulische rotorsysteem en de gyro stabilisatoren hebben jaren naast elkaar gefunctioneerd totdat het hydraulische rotorsysteem aan vervanging toe was.

Bij zero speed werken overgebleven gyro units goed maar om de wenselijke slingerdemping tijdens het varen te bereiken zouden er maar liefst 16 gyro units moeten worden geïnstalleerd hetgeen ten koste gaat van ruimte in het jacht. De oplossing is gevonden in het elektrische rotor-roldempingsysteem van DMS Holland.

Vanwege haar lengte, gewicht en de gewenste mate van roldemping zijn er geen 2 maar 4 rotors geïnstalleerd met een lengte van 1250 mm per rotor. (4 rotors hebben in totaal in vergelijk met een vinnen-systeem een oppervlak van 2,8 m2)

MY Montrevel breekt voor DMS Holland alle records:
• Ze is het eerste jacht in de USA
• Het grootse jacht met een DMS rotor-roldempingsysteem tot op heden

Daarnaast is ze het tweede jacht, volgend op MY Kuriakos, uitgerust met een 4-rotor-systeem.

Wij zijn zeer onder de indruk van het totale project van het uitwisselen van het hydraulische Rotary Stabilisatie systeem met het nieuwe elektrische rotor-stabilisatiesysteem. Met name de coördinatie en het werken met DMS Holland en Engineered Yacht Solutions, die de aanpassingen aan de romp heeft gedaan, zegt Greg Flynn, chief engineer van MY Montrevel.

profile MY Montrevel

MY Montrevel

 • profile-MY-Montrevel-300x221
  MY Montrevel
 • MV-Montrevel-plate-300x225
  MY Montrevel
 • AvA-Engine-room-MY-Montrevel-300x225
  Machinekamer MY Montrevel
 • Motor-rotor-unit-MY-Montrevel-300x225
  Eén van de vier elektro motoren
 • Captain-and-Engineer-MY-Montrevel-300x225
  Captain & Engineer MY Montrevel
 • Rotor-Montrevel-300x225
  Rotor MY Montrevel
 • Rotor-out-MY-Montrevel-300x225
  Rotor in ‘vaar’ stand