Op weg naar de bootshow in Cannes was het ter hoogte van Corsica zover. Op de Santa Maria T, een 37 meter trawler gebouwd door Van der Valk Continental Yachts, werd de afgelopen dagen de zero speed-functionaliteit van het AntiRoll-stabilisatiesysteem operationeel gemaakt. Het resultaat ter plekke: kapitein en crew vallen om. Niet vanwege het rollen van het schip maar van verbazing. De Santa Maria T ligt na inschakeling van het AntiRoll-stabilisatiesysteem perfect stil in het water. En dat na slechts luttele seconden. Voor inschakeling van het AntiRoll-systeem meldt de kapitein vanaf de brug, voor iedere kant, een rolhoek van 6 graden. Vrijwel onmiddellijk na inschakeling van AntiRoll klinkt een kreet van ongeloof en enthousiasme: 1 graad! En inderdaad: in een paar seconden brengt AntiRoll de boot van een uitslag van 6 graden terug naar een perfecte stilligging van nog geen 1 graad aan iedere kant. Bovendien blijkt het systeem fluisterstil.

Arnold van Aken, Directeur Engineering DMS Holland, had na het verhelpen van onvermijdelijke kinderziekten en de nodige fine-tuning, er weliswaar alle vertrouwen in maar dit resultaat heeft hem toch ook verbaasd zeker als je bedenkt dat het idee, op de kop af, pas 4 jaar geleden is geboren. De unieke dubbelassige vinnen welke roteren tijdens het varen en een klappende beweging maken als het jacht stilligt, maken de hooggespannen verwachtingen echter meer dan waar. Hierin onderscheiden we ons ook van de huidige systemen. Deze reductie bewijst namelijk dat AntiRoll zowel onderweg als zero speed de boot perfect stabiliseert zonder concessie te doen aan de prestatie in één van beide omstandigheden. Dat betekent een ongekende kwaliteitsslag in vaarcomfort. Want vergis je niet: bij een rolhoek van 6 graden moet je je links en rechts goed vasthouden terwijl je bij 1 graad over de boot wandelt alsof je in je eigen huis loopt.’

Voor wie persoonlijk kennis wil maken met het AntiRoll-stabilisatiesysteem:
De Santa Maria T ligt op de show in Cannes: SYE 182/SYE 044. Patrick Noor (Directeur Marketing DMS Holland) is 12 en 13 september aanwezig op Cannes Yachting Festival in de gezamenlijke stand van Hiswa Orange Yachting Group. Stand nr. SYE166.

Op de Monaco Yacht Show is DMS Holland met het AntiRoll-stabilisatiesysteem vertegenwoordigd van 23 tot en met 26 september op Stand QA B6.