Eind vorige maand hebben we met succes binnen 3 dagen een RotorSwing roldempingsysteem geïnstalleerd in een gebruikte Linssen Grand Sturdy, 430 twin. Hiermee hebben we bewezen dat de RotorSwing niet alleen geschikt is voor nieuwbouwprojecten maar ook het perfecte product is voor refits. Het systeem kan eenvoudig achteraf cq na de bouw nog worden geïnstalleerd.

Omdat de rotors geen stuureffect genereren kan de plaats onder het jacht vrij worden bepaald. Het is dus geen probleem als er bij het initiële ontwerp en de bouw van het jacht geen rekening is gehouden met het installeren van stabilisatoren. Daarnaast is het systeem elektrisch en hoeft er geen hydraulisch systeem aanwezig te zijn cq te worden aangebracht. De elektromotor is compact waardoor er is altijd wel een plekje aan de binnenkant tegen de huid van het jacht te vinden is waar de motor geïnstalleerd kan worden. Het systeem is uit voorraad leverbaar en kan binnen enkele dagen worden gemonteerd. Dit kan dus ook midden in het vaarseizoen zonder dat de eigenaar een mooi vaarweekend of deel van de vakantie hoeft te missen.

“Wij zijn zeer tevreden met de RotorSwing stabilisatoren die wij eind april door Erkens Yacht Service in ons schip, een Linssen Grand Sturdy 430 Twin hebben laten installeren. Mijn vrouw wordt snel zeeziek maar heeft tijdens onze tocht van Maasbracht naar de Wadden nergens last van gehad. Op de Waddenzee maakte een eigenaar van een boot die achter ons had gevaren de opmerking; ‘jullie boot ligt wel erg rustig!’. Waarop een ander via marifoon reageerde met de opmerking: ‘Die hebben ook steunzolen!’. Ook geen probleem toen we met NO wind kracht 4-5 op het IJsselmeer aan de lagerwal voeren. Voor een sluis in het Amsterdam Rijnkanaal moesten we een grote vrachtboot passeren, die direct uitvarende uit de sluis voor op zijn spring aanlegde. Op het moment, dat we naast hem zaten gaf hij flink gas om zijn achterschip naar de wal te brengen. Een boot voor ons maakte een flinke slag bakboord, maar ons schip bleef keurig op koers, mede dankzij de stabilisatoren,” vertelt dhr. Han Vermeulen eigenaar van Josch II. Volgende maand gaan we met een gerust hart beginnen aan de oversteek naar Engeland, om daar de Oostkust te verkennen,” vult dhr. Vermeulen aan.


Josch II bilge 200 x 150
   Josch II bilge 2 200 x 150   Josch II bilge 3 200 x 150

Josch II vlak 200 x 150   Josch II vlak 2 200 x 150   JoschII kraan 2 200 x 150